Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Dziel masło nożem aż powstanie ciasto podobne do kruszonki, następnie dodaj śmietanę i zagnieć.
Podziel ciasto na dwie równe części i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Po tym czasie wyłóż dwie blachy o wymiarze 32 x 23 cm papierem do pieczenia. Dwie części ciasta rozwałkuj cienko i przełóż je na przygotowane blachy. Piecz ciasto w temperaturze 190C przez 25 minut.
1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Jeszcze gorący krem wylej na jeden płat ciasta i przykryj go drugim. Po ostudzeniu posyp napoleonkę cukrem pudrem.